MR. D.U. Stikkerstraat 10 Kantoorkamer 2.04
6842CW Arnhem
Bel ons direct
+31 26 311 60 20
Stuur ons een e-mail
info@ronaldgerressen.nl

Schakel Ronald Gerressen in voor:

Schoorsteenrenovatie, vegen en inspectie

Ook voor het vegen van uw schoorsteen- kanaal bent u bij Ronald Gerressen BV aan het goede adres. Ruim 32 jaar ervaring op het gebied van schoorsteenvegen met behulp van de modernste apparatuur en een goede service staan we graag tot uw dienst.

Enkele vragen en antwoorden hebben we voor u hieronder vermeld.

Waarom schoorsteenvegen?

Denk aan uw stookgedrag

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 ºC (al snel bereikt) wanneer u de kachel stookt vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag: smoort u de kachel teveel, d.w.z. dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding, waarbij extra afvalstoffen vrij komen. Daardoor kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan te weinig of geen “trek”. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging.

Wanneer en hoe vaak moet men de schoorsteen laten vegen?

• Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeer verwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende.
• Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Ook vegen bij gaskachel of gasgestookte c.v. ketels?

Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v. ketels en (bad) geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel van belang dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden of afgesteld worden. Het is verstandig om jaarlijks bij onderhoud ook even naar het rookkanaal te laten kijken. Het is immers niet ondenkbaar dat er in het kanaal een verstopping ontstaat, bijvoorbeeld door een vogel of wespennest! Bij oudere typen rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om één keer per jaar te laten vegen.

Houd het veilig en schoon, laat je schoorsteen vegen!

Verzekerd na schoorsteen brand?

Aantonen van veegbeurt

U bent verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand via een rekening aan kunnen tonen dat de schoorsteen geveegd was. Na het vegen van uw schoorsteen ontvangt u dan ook altijd een factuur waarop de datum van vegen staat vermeld.

Wat moet u doen bij een schoorsteenbrand?

Doof snel het vuur met zand of soda om rook in uw huis te voorkomen. Sluit direct de schoorsteenklep. Sluit de luchttoevoer van de kachel, bij de open haard de deurtjes. Waarschuw de brandweer. Ventileer na het doven van het vuur de ruimte in verband met koolmonoxidevorming.

Wat moet u nooit doen?

Blus nooit met WATER. Het water zet namelijk uit in de vorm van stoom. Doordat dit snel gebeurt, ontstaat er een overvloed van stoom in een te kleine ruimte. De kans is groot dat het kanaal onder deze druk scheurt. Er kan zelfs een explosie ontstaan.

De monteurs van Ronald Gerressen Dienstverlening BV beschikken over TV inspectie camera’s om eventuele breuken of scheuren in het schoorsteenkanaal te lokaliseren. Dit wordt vaak na een schoorsteenbrand of bliksem inslag gedaan om er zeker van te zijn dat er geen blijvende schade aan uw kanaal is ontstaan.